Ефективен метод за вземане на решение


Предстои ти важното решение какво и къде да учиш след завършването на 12 клас. Съществуват много научни техники за вземане на оптимално решение- метод Ринги, метод Делфи, Дърво на решенията, Квадрат на Декарт и други. Разбира се, ние няма да разгледаме нито един от тези методи, защото отдавна сме осъзнали, че теорията и практиката се различават твърде много. Особено, когато говорим за решение, което не се базира само на информация, а въвлича в себе си и твоята индивидуална емоция.
Затова ще ти предложим един много различен начин, който да ти помогне да вземеш своето решение. Ще ти препоръчаме 5 книги, след прочитането на които, смятаме, че би ти било много по-лесно да се доближиш до пътя, който желаеш да поемеш.
 

1. Песента на хляба /автор- Робин Слоун/

„Това бяхме ние, такива бяха нашите време и място: можехме да подчиним на своята воля свръхсложни роботи, но се изумявахме от най-основните процеси на живота“
„Песента на хляба“ е на първо място книга за баланса- баланс между новите технологии и старите традиции, баланс между високодоходната професия и безценното душевно спокойствие, баланс между това, което „трябва“ и това, което „желаеш“…и най-вече баланс между светлината на големите успехи, която заслепява другите и топлината от малките емоции, която сгрява живота ти. Но определено големият извод на книгата е, че във времето на грандиозни технологични и дигитални революции, за нас хората най-съществени си остават малките бунтове на сърцето ни.
 

2. Мъртвата зона /автор- Стивън Кинг/

„Деветдесет и пет процента от хората на земята са инертна маса, един процент са светци и още един — непоправими кретени. Остават три процента — тези, които могат да променят света … и го променят”
Представял ли си си какъв би бил животът ти ако само с едно докосване до всеки друг човек, виждаш миналото и бъдещето му. И главният герой в книгата също никога не си го е представял. Но след инцидент и 4-годишна кома се събужда с тази дарба в очите на всички останали и проклятие в неговите собствени очи. Не е имал избор дали да получи тази способност, но затова пък оттук нататък пред него се откриват безброй много избори в живота, от които най-важният е дали да поеме отговорност за света около него.

 

3. Вино от глухарчета /автор- Рей Бредбъри/

"Когато човек е на 17, знае всичко. Когато е на 27 и продължава да знае всичко, значи все още е на 17.”
Това е книга за безгрижното детство през безгрижното лято, което не носи със себе си велики събития, преобръщащи живота, но в същото време е наситено с малки действия, осмислящи дните ни. „Вино от глухарчета“ няма да ти даде отговори на въпроса за трудните решения. Но не е това смисълът на книгата. Тя ще направи с теб нещо много по-съществено- ще ти осигури душевно спокойствие и вътрешен уют, а те са чудесна предпоставка за правилни решения.
 

4. Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг /автор- Фредрик Бакман/

"-Учителката ни накара да напишем съчинение за това какви искаме да станем като големи - разказа Ноа.
- Ти какво написа?
- Написах, че първо искам да се съсредоточа върху това да бъда малък.
- Това е много добър отговор.
- Нали? Пък и предпочитам да стана стар, а не голям. Всички големи са ядосани, само децата и старите хора се смеят.
.........
- Какво каза учителката ти?
- Каза, че не съм разбрал задачата.
- А ти какво и каза?
- Казах, че тя не е разбрала отговора."
Ако изключително много не ти се чете книга и смяташ, че си твърде ангажиран за тази дейност, ти препоръчваме едно наистина тънко четиво. „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“ е история, която няма да ти отнеме повече от 2 часа, но ще остане милиони пъти по-дълго в съзнанието ти.

5. Яж, моли се и обичай /автор- Елизабет Гилбърт/

"Мястото за почивка на ума е сърцето. Единственото, което умът чува по цял ден, са звънтящи камбани, шум и спорове, а иска само спокойствие. Единственото място, на което умът някога ще намери покой, е в тишината на сърцето. Ето там трябва да стигнеш."
Определено тази книга е своеобразен наръчник за изборите в живота. За да си способен да избираш правилно, първо трябва да си избрал себе си. Да си се поставил на първо място, да си се разбрал, да си се обикнал такъв какъвто си. Едва след това можем да говорим за каквито и да е избори. Ако искаш да си спестиш отново няколко страници, книгата е екранизирана и можеш да изгледаш филма с безупречната Джулия Робъртс. И филмът ще е достатъчен да те убеди, че в повечето случаи по-лесните избори не са правилните. Затова, помисли, все пак, за възможността да прочетеш книгата преди филма. Регистрация
URL*
Име*
Фамилия*
Дата на раждане*
Местоживеене
E-mail*
Потвърди E-mail*
Парола*
Потвърди паролата*
    вход
Забравена парола
Записване за бюлетин

 

Уведомление за поверителност
 

Информация за обработване и защита на лични данни

 

СЕВЪН ПОЙНТС“ ООД („Дружеството/ние“), вписано в Търговския регистър и РЮЛНЦ при Агенцията по вписвания с ЕИК 204733799, със седалище и адрес на управление: гр. София 1213, район „Изгрев“, ул. „Фредерик Жолио Кюри“ № 20, ет. 16, ап. 1604, web: www.sevenpoints.org, e-mail: [email protected], тел. 0888881083, обработва Вашите данни в качеството си на администратор на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) и Общия регламент относно защитата на данните (ОРЗД).

 

Настоящата информация има за цел да oчертае подхода към законосъобразното обработване на Вашите данни и тяхната защита в рамките на осъществяваната от Дружеството дейност.

 

Дружеството счита защитата на личните данни на лицата, чиито данни обработва, за основен приоритет.

 

С оглед защитата на Вашите данни в хода на тяхната обработка от страна на Дружеството, „Севън Пойнтс“ ООД определя и назначава представител във връзка със защита на личните данни: Александър Викторов Бачев, гр. София 1213, район "Изгрев", ул. "Фредерик Жолио Кюри" №20, ет. 16, ап. 16, 0888881083, е-mail: [email protected]

 

Можете да се обръщате към представител във връзка със защита на личните данни по всички въпроси, свързани с обработването на Вашите лични данни и с упражнението на Вашите права, съгласно приложимото законодателство.

 

. Предоставянето на личните данни е доброволно или е необходимо за изпълнението на договор, по който Вие сте страна, или за предприемане на стъпки по Ваше искане преди сключването на договор. В случай на отказ да бъдат предоставени, Дружеството няма да бъде в състояние да предостави искания от Вас продукт/услуга;“

Кликнете тук за да научите повече
Длъжни сме да Ви уведомим, че ако не сте съгласни със събирането на посочените данни, няма да можем да ви предоставяме, последващи услуги и няма да можете да качвате информация във Вашия профил.